English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Izazovi u implementaciji novih standarda ZoSPN

IZAZOVI U IMPLEMENTACIJI NOVIH STANDARDA PROPISANIH NOVIM ZAKONOM O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA

U prostorijama Udruženja banka Srbije 06.03.2018. godine održan je sastanak na temu "Izazovi u implementaciji novih standarda propisanih novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma". Učesnici sastanka su bili predstavnici banka u čijoj je nadležnosti sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, predstavnici Uprave za sprečavanje pranja novca i predstavnici Narodne banke Srbije. Sastanak je iniciran kako bi se sagledali očekivani problemi i izazovi prilikom implementacije novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno novih podzakonskih akata donetih u skladu sa pomenutim zakonom. Tokom diskusije, učesnici su se u značajnoj meri složili da se svi suočavaju sa sličnim problemima, da su rokovi za implementaciju prekratki, da ima više otvorenih pitanja i problema koji se moraju rešavati na organizovan i dosledan način, kao i da Udruženje banka Srbije, u saradnji sa bankama, mora inicirati niz aktivnosti u cilju prevazilaženja operativnih problema u implementaciji ovog zakona u bankarskom sektoru.