Select the search type
 
  • Site
  • Web
Search
English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Finale EKN

ĐACI IZ SRBIJE SPREMNI ZA FINALE EVROPSKOG KVIZA NOVCA


Đaci uzrasta 13-15 godina, iz 25 evropskih zemalja, predstavljaće svoja odeljenja na prvom finalu Evropskog kviza novca u Briselu, u utorak, 8. maja 2018. godine. Oni su se kvalifikovali za finale pobedivši na državnim takmičenjima, u okviru međunarodnog kviza koji je okupio više od 40 hiljada učesnika iz cele Evrope. Srbiju će predstavljati Nikola Bajat i Marko Mijailović, učenici osmog razreda OŠ „Duško Radović“ iz Beograda, koji su u konkurenciji 77 odeljenja iz 51 škole pobedili na nacionalnom krugu takmičenja u organizaciji Udruženja banaka Srbije.

Evropski kviz novca je takmičenje iz finansijske pismenosti koje su osmislila i organizovala udruženja banaka širom Evrope, pod koordinacijom Evropske bankarske federacije. Državna takmičenja su se odigrala tokom marta i aprila, a odeljenja u zemljama učesnicama, uključujući i Srbiju, direktno su se nadmetala putem Kahoot! platforme za onlajn učenje.

U finalu će se nadmetati đaci iz Albanije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Letonije, Litvanije, Lihtenštajna, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovenije, Španije i Švedske. Pobednici finala u Briselu poneće titulu prvaka Evropskog kviza novca 2018. i osvojiti novčanu nagradu od 3.000 evra koju će njihova škola moći da iskoristi za projekat iz oblasti finansijske pismenosti.

„Potrebno je da mladim ljudima omogućimo da se pripreme za sopstvenu finansijsku budućnost, tako što ćemo im pružati testove i izazove“, izjavio je Vim Mijs, izvršni direktor Evropske bankarske federacije. „Upravo time se bavi Evropski kviz novca. To je zabavan i inovativan način sticanja finansijske pismenosti. Ovaj kviz predstavlja zanimljiv način da se uči o novcu i ličnim finansijama, kako za učenike, tako i za nastavnike.“

Kako bi pomogla učenicima da se pripreme za kviz, udruženja banaka koja učestvuju u organizaciji kviza napravila su probne kvizove na 22 jezika. Udruženje banaka Srbije je, tako, pripremilo nekoliko probnih kvizova na srpskom jeziku. Oni su osmišljeni kako bi učenici mogli da provere svoje veštine i znanje, kao i da utvrde u kojoj meri su spremni da upravljaju ličnim finansijama. Osim toga, i nastavnici imaju mogućnost da koriste Kahoot! kvizove kao zabavne vežbe iz finansijske pismenosti, u skladu sa projektom finansijskog opismenjavanja na kome Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno radi u saradnji sa brojnim partnerima, uključujući Udruženje banaka Srbije.

Register   |  Login