English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Evropski kviz novca

POLJSKA ŠAMPION OVOGODIŠNJEG EVROPSKOG KVIZA NOVCA

Finale Evropskog kviza novca održano je u Briselu 8. maja 2018. godine u organizaciji Evropske bankarske federacije, koja je i pokrenula ovu inicijativu kako bi podigla svest o značaju finansijske edukacije i finansijske pismenosti. Kviz je okupio više od 40 hiljada učesnika uzrasta 13-15 godina iz 25 zemalja Evrope, a Srbiju su u finalu predstavljali Nikola Bajat i Marko Mijailović, učenici osmog razreda OŠ „Duško Radović“ iz Beograda. Oni su, u konkurenciji 77 odeljenja iz 51 škole, pobedili na nacionalnom krugu takmičenja koje je, u koordinaciji sa EBF-om, organizovalo Udruženje banaka Srbije.

Svi učesnici demonstrirali su zavidno poznavanje finansijskih pojmova i visok stepen finansijske pismenosti, a posle dva finalna kruga, pobednik ovogodišnjeg kviza je Poljska, koju na drugom mestu prati Irska, a na trećem Nemačka. Osim titule šampiona Evropskog kviza novca 2018, pobednici finala će u svoju zemlju poneti i novčanu nagradu od 3.000 evra koju će njihova škola moći da iskoristi za projekat iz oblasti finansijske pismenosti.

Vim Mijs, izvršni direktor EBF-a, ovim povodom istakao je veliki logističko-tehnološki uspeh u organizovanju ovogodišnjeg kviza i zahvalio se predstavnicima nacionalnih bankarskih asocijacija, prisutnim profesorima koji su u ulozi pratilaca došli na ovaj događaj, kao i samim takmičarima. On je tom prilikom naglasio da je najvažnije ostvarenje kviza zapravo druženje i širenje svesti o važnosti finansijske edukacije, a zatim izrazio nadu da će takmičari nastaviti sa održavanjem međusobnih kontakata i po završetku takmičenja. Sigurno je, međutim, da će oni ovu manifestaciju pamtiti kao vredno iskustvo.