English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Poseta UB Alžira

DELEGACIJA UDRUŽENJA BANAKA ALŽIRA POSETILA UDRUŽENJE BANAKA SRBIJE

U periodu od 12. do 14. septembra 2018. godine Udruženje banaka Srbije imalo je zadovoljstvo da bude domaćin delegaciji Profesionalnog udruženja banaka i finansijskih institucija Alžira (ABEF), te u svojim prostorijama ugosti predstavnike ovog Udruženja, ali i 6 vodećih banaka ove zemlje. Devetočlanu alžirsku delegaciju činili su: Rašid Belaid, generalni delegat ABEF-a, Bualem Ibrušen, predstavnik projekta i šef misije ABEF-a, Karima Uafi, predstavnik projekta ABEF-a, Jamina Bensmain, direktorka za međunarodne poslove Banke za poljoprivredu i ruralni razvoj (BADR), Kamel Huas, viši rukovodilac sektora za međunarodne poslove Nacionalne banke Alžira (BNA), Murad Halef, viši rukovodilac sektora za međunarodne poslove Državne štedionice Alžira (CPA), Bualem Regijeh, direktor Banke za lokalni razvoj (BDL), Junes Sadaui, direktor sektora za međunarodnu saradnju Alžirske banke za spoljne poslove (BEA) i Salim Mesaudi, zamenik generalnog direktora Nacionalne štedionice Alžira (CNEP Banque).

Prvog dana posete, 12. septembra, upriličen je sastanak u Udruženju banaka Srbije na kome je dr Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS, poželeo dobrodošlicu gostima i predstavio aktivnosti Udruženja banaka Srbije, ekonomske prilike, kao i ključne indikatore i rezultate bankarskog sektora Srbije. Potom je Predrag Ćatić, specijalista za pravne poslove, održao prezentaciju unutrašnje organizacije i načina rada UBS-a, a dr Milan Brković, specijalista za saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama i rukovodilac Kreditnog bira, predstavio je Kreditni biro UBS, kao jedan od najznačajnijih i najuspešnijih projekata Udruženja banaka Srbije. Dr Slađana Sredojević, specijalista za međunarodnu saradnju, finansijska tržišta i edukaciju i rukovodilac Centra za bankarsku obuku, govorila je o aktivnostima, projektima i planovima u navedenim segmentima. Gosti iz Alžira pokazali su posebno interesovanje za koncept i funkcionisanje Kreditnog biroa, kao i za mogućnosti buduće saradnje na polju finansijske edukacije.

Sastanak je završen činom potpisivanja Sporazuma o partnerstvu dva udruženja, čemu je prisustvovao i Nj.E. g-din Abdelhamid Šebšub, Ambasador Alžira u Srbiji. On je tom prilikom istakao da odličnim političkim odnosima dve zemlje svakako treba pridružiti i odlične ekonomske odnose, izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma koji, po njegovim rečima, predstavlja prvi korak u daljem razvoju međusobne saradnje u oblasti bankarstva.

Drugog dana posete, 13. septembra, Udruženje banaka Srbije organizovalo je i sastanak alžirske delegacije sa bankama, sa ciljem unapređenja poslovne saradnje u pogledu finansiranja trgovine i poslovanja bankarskih sektora Alžira i Srbije. Sastanak, kome su prisustvovali predstavnici sledećih banaka: Banca Intesa a.d. Beograd, UniCredit banka a.d. Beograd, Poštanska štedionica a.d. Beograd, Mirabank a.d. Beograd, Jubmes banka a.d. Beograd, Srpska banka a.d. Beograd i Eurobank a.d. Beograd, ocenjen je kao izuzetno uspešan imajući u vidu da je na efikasan način rešeno više otvorenih pitanja koja su u prošlosti otežavala poslovanje između alžirskih i srpskih banaka. Na sastanku su ujedno razmenjene informacije i izvedeni zaključci o relevantnoj zakonskoj regulativi Alžira zahvaljujući čemu će se ubuduće olakšati poslovanje bankarskih institucija iz Alžira i Srbije.

U delu programa koji nije bio vezan za radne sastanke, tokom svog trodnevnog boravka, gosti iz Alžira imali su priliku da posete Muzej Nikole Tesle, Skadarliju, Muzej Narodne banke Srbije, kao i da razgledaju Beograd iz otvorenog autobusa i kroz vođenu šetnju Kalemegdanom. Oni su se srdačno zahvalili domaćinima na toplom prijemu, a naročito na prilici da upoznaju ne samo bankarski sektor Srbije, već i sam Beograd, rekavši da se u svoju zemlju vraćaju sa najlepšim utiscima o našoj zemlji.