English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Evropski kviz novca 2019

TAKMIČENJE U POZNAVANJU FINANSIJSKIH POJMOVA ZA 500 UČENIKA ŠIROM ZEMLJE

U ovogodišnjem Evropskom kvizu novca, čiji je nacionalni krug održan u sredu, 27. marta, učestvovalo je oko 500 učenika iz 150 osnovnih i srednjih škola širom zemlje. Udruženje banaka Srbije je sa još 30 drugih nacionalnih udruženja banaka, pod koordinacijom Evropske bankarske federacije, pre dve godine učestvovalo u kreiranju ove velike evropske inicijative, a kviz je i ove godine podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tim povodom, pred početak kviza, novosadsku osnovnu školu “Nikola Tesla” posetili su gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ministar prosvete, Mladen Šarčević, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, sa predstavnicima banaka i timom saradnika za sprovođenje EKN u Srbiji, koji su pozdravili okupljene učenike i poželeli im sreću na kvizu.

Cilj takmičenja je podizanje finansijske pismenosti najmlađih. Ovo se smatra posebno važnim danas kada mladi sve brže postaju korisnici bankarskih i finansijskih usluga, koje se, pak, sve više prebacuju u sferu digitalne komunikacije. Tako će se i ovogodišnji, drugi po redu Kviz novca odvijati putem onlajn platforme Kahoot!.

Učenici uzrasta od 13 do 15 godina iz 30 zemalјa odgovaraju na zajednička pitanja iz oblasti finansija, koja su prethodno vežbali na sajtovima nacionalnih udruženja banaka, a oni koji na nacionalnom takmičenju osvoje prvo i drugo mesto ulaze u drugi krug takmičenja - evropsko finale.

Finale se održava u Briselu, 7. maja, a Udruženje banaka Srbije će i ove godine pokriti putne troškove pobednika i njihovog pratioca koji će u Belgiji predstavlјati Srbiju.