English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > EKN 2019

UČENICI IZ SRBIJE U TOP 10 NA FINALU EVROPSKOG KVIZA NOVCA

Ognjen Pokimica, učenik IX beogradske gimnazije „Mihajlo Petrović Alas“ i Bogdan Živadinović, učenik Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara, pokazali su visok stepen finansijske pismenosti i na finalu Evropskog kviza novca, koje je 7. maja u Briselu upriličila Evropska bankarska federacija, ušli u prvih deset najbolje plasiranih iz cele Evrope. Njih dvojica, kao pobednici nacionalnog takmičenja EKN, u pratnji svojih nastavnica i predstavnika Udruženja banaka Srbije, predstavljali su Srbiju rame uz rame sa vršnjacima iz 28 evropskih zemalja.

Takmičenje je proteklo u pozitivnoj atmosferi, druženju i razmenjivanju znanja, a pobedu su u finalu odneli učenici iz Slovenije. Drugo mesto osvojila je Severna Makedonija, a treće Nemačka.

Evropski kviz novca osmišljen je i organizovan po prvi put 2018. godine, na inicijativu nacionalnih udruženja banaka okupljenih u okviru Evropske bankarske federacije, sa ciljem da promoviše značaj finansijske edukacije i finansijskog opismenjavanja mladih.