English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > EBF sastanak

EVROPSKA BANKARSKA FEDERACIJA O AKTUELNOSTIMA U FINANSIJSKOM SEKTORU

Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS i dr Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju, finansijska tržišta i edukaciju, prisustvovali su ispred Udruženja banaka Srbije 48. redovnom sastanku pridruženih članica Evropske bankarske federacije (EBF), koji je 20. maja održan u Bakuu u organizaciji Udruženja banaka Azerbejdžana i EBF-a.

Na sastanku, kojim je predsedavao izvršni direktor EBF-a, Sebastijan de Brauer, centralna tema bile su aktuelnosti u finansijskom sektoru Evrope i zemlјama regiona, ali i mogući scenariji u vezi sa ishodom izbora za evropski parlament. Kada je reč o zemlјama koje su na margini ovih dešavanja, kao što su zemlјe Zapadnog Balkana i druge pridružene članice EBF-a, ni sam EBF nema savet po pitanju toga hoće li ove novine i kako uticati na vlade, nacionalne regulatore i njihove agende.

Ekonomska i finansijska situacija u zemlјama pridruženim članicama EBF-a posebno je detalјno razmatrana. U okviru ove tačke, prezentacije su održali Turska, Azerbejdžan, Srbija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Evropska bankarska federacija je iznela i svoj stav po pitanju implementacije regulative u domenu Bazela 4. Jednoglasno je poručeno da je, iako su koeficijenti adekvatnosti kapitala u regionu veoma dobri, ipak potrebno negovati proaktivnu saradnju i koordinaciju između svih institucija u bankarskom sektoru.

Razgovaralo se i o drugim aktuelnim temama u bankarskom sektoru, kao što su digitalizacija, finansijska edukacija, regulativa u domenu platnih usluga i finteka, itd.