English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > Savetovanje 2019

BANKARI O KOMPLAJANSU I SPREČAVANJU PRANJA NOVCA NA SAVETOVANJU UBS

Ovogodišnje, 14. savetovanje „Komplajans i AML funkcija u bankama“ u organizaciji Udruženja banaka Srbije održano je 30-31. maja u Vrnjačkoj Banji. Bilo je zadovoljstvo raditi i družiti se sa sjajnim učesnicima, predavačima i sponzorima: Digital Systems (www.digitalsystems.eu), Bureau Van Dijk (www.bvdinfo.com), Refinitiv (www.refinitiv.com) i Asseco (www.asseco.com/see), koji su doprineli kvalitetu i atmosferi ovog stručnog skupa.

U dva dana intenzivnog rada trudili smo se da održimo korak s vremenom i da pokrijemo sve aktuelne teme, ukrstimo stavove i otvorimo nova pitanja, i to u oblastima standardizacije komplajans funkcije (ISO 19600), izloženosti riziku treće strane, te uloga komplajansa i AML-a u uvođenju novih proizvoda i procesu poveravanja. Takođe smo govorili o vrednosti podataka u procesu on-boardinga klijenata i KYC, naprednoj analitici za procenu rizika, monitoringu u promenljivom okruženju, video identifikaciji klijenata, zaštiti podataka o ličnosti, zaštiti konkurencije, upravljanju rizicima koji su skopčani sa pranjem novca i finansiranjem terorizma, zaštiti korisnika, ali i regulatornim rizicima kojima su banke bile izložene u prethodnom periodu.

Učesnici su imali prilike da čuju i predstavnike Narodne banke Srbije, Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, Uprave za sprečavanje pranja novca i Instituta za standardizaciju Srbije. Održane su i dve interaktivne radionice, iz oblasti sprečavanja pranja novca i zaštite podataka o ličnosti, a učesnici su mogli da prodiskutuju o svojim dilemama u primeni zakona o zaštiti podataka o ličnosti u formatu 1:1 sa ekspertom za zaštitu podataka o ličnosti u nešto opuštenijoj formi.