English   Srpski  Početna strana > Arhiva vesti > PGFE

USPEŠNO SPROVEDENI EVROPSKI PROJEKTI FINANSIJSKE EDUKACIJE

Udruženje banaka Srbije je 3-4. juna bilo domaćin Projektnoj grupi za finansijsku edukaciju Evropske bankarske federacije iz Brisela koju, pored visokih predstavnika EBF, čine i predstavnici nacionalnih udruženja banaka Islanda, Norveške, Švedske, Španije, Grčke, Polјske, Italije, Luksemburga, Severne Makedonije, Češke, Austrije, Holandije. Zahvalјujući aktivnom članstvu Udruženja banaka Srbije u ovoj Projektnoj grupi, tokom prethodnih godina u Srbiji su pokrenuta i uspešno sprovedena dva evropska projekta: Evropska nedelјa novca i Evropski kviz novca. Za obe ove evropske inicijative, EBF je dobio prestižne nagrade za najbolјa partnerstva na evropskom nivou u ime svih udruženja banaka.

Tokom dvodnevne posete Beogradu, predstavnici Projektne grupe EBF posetili su stalnu postavku izložbe novca u Centru za posetioce Narodne banke Srbije, nakon čega ih je u ime Narodne banke Srbije pozdravio viceguverner NBS, gospodin Želјko Jović. Na radnom sastanku projektne grupe diskutovalo se o temama kao što su evaluacija iskustava nacionalnih udruženja u sprovođenju projekta Evropskog kviza novca na nacionalnom i na evropskom nivou, kao i kreiranje novih zajedničkih inicijativa u polјu finansijske pismenosti. Gost na sastanku bila je i gđa Brankica Janković, zaštitnica ravnopravnosti u Republici Srbiji, koja je prigodnim govorom o značaju finansijske pismenosti i inkluzije za celo društvo naglasila i značaj saradnje institucija javnog i privatnog sektora u toj oblasti.

„Činjenica da su EBF i 14 udruženja banaka širom Evrope iskazali spremnost da sastanak Projektne grupe za finansijsku pismenost Evropske bankarske federacije bude održan u Beogradu u organizaciji UBS, potvrđuje izuzetan međunarodni ugled Udruženja banaka Srbije koji je građen dugogodišnjim konstruktivnim i aktivnim doprinosom u kreiranju najbolјe prakse u domenu finansijske pismenosti danas. Posebno nas raduje činjenica da su na sastanku u Beogradu uspostavlјene i nove incijative na kojima ćemo zajedno raditi u narednom periodu, kao i nova partnerstva sa zemlјama koje su predvodnici savremenog i tehnološki naprednog modela obrazovanja. Dostignuta međunarodna reputacija Udruženja banaka Srbije i bankarskog sektora Srbije realizovana u domenu finansijske pismenosti ima višestruke efekte, i izvesno je da podstiče i olakšava razvoj novih aktivnosti i saradnje i u raznim drugim segmentima našeg poslovanja“ - izjavila je nakon sastanka dr Slađana Sredojević, član Projektne grupe za finansijsku edukaciju EBF iz Brisela, inače specijalista za međunarodnu saradnju i finansijsku edukaciju UBS i rukovodilac Centra za bankarsku obuku UBS.