Evropska i Svetska nedelja novca

Evropska nedelja novca 2024

Od 2015. godine, Evropska bankarska federacija, uz podršku svih svojih članica nacionalnih udruženja banaka Evrope, među kojima je i UBS, koncipirala je i započela sa obeležavanjem Evropske nedelje novca (European Money Week), u nedelji marta koja korespondira Globalnoj nedelji novca, kroz niz događaja na nacionalnom i na evropskom nivou, sa ciljem dizanja svesti javnosti o značaju finansijske pismenosti društva i poboljšanja finansijske edukacije za sve ciljne grupe. Uspeh ove inicijative EBF i nacionalnih udruženja banaka rezultirao je i dobijanjem kolektivne nagrade za doprinos društvu u Evropi (2016 European Public Affairs Award), koja je EBF-u uručena u novembru 2016. godine u Briselu.

Udruženje banaka Srbije se i ove godine, zajedno sa bankama, odazvalo obeležavanju ove manifestacije, kada će biti održano niz radionica, predavanja i brojne aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola i studente univerziteta. Udruženje banaka Srbije, zajedno sa bankama, deseti put organizuje Evropsku nedelju novca u Srbiji, u periodu od 18. do 24. marta. U sklopu Evropske nedelje novca, i ove godine se održava nacionalno takmičenje Evropskog kviza novca, koje je još jedna inicijativa koju sprovodimo sa ciljem finansijskog opismenjavanja učenika uzrasta od 13 do 15 godina, zajedno sa drugim nacionalnim udruženjima banaka u mnogim zemljama Evrope.

Svojim kontinuiranim aktivnostima nastavljamo da pružamo podršku finansijskoj pismenosti i poboljšanju finansijske edukacije sadašnjih i potencijalnih klijenata banaka.

Obeležavanje Evropske nedelje novca predstavlja zajedničku akciju u edukaciji dece, omladine, kao i opšte javnosti. Ova inicijativa nam je pokazatelj koliko je važno obezbediti da mladi ljudi od ranog uzrasta budu finansijski svesni i da postepeno stiču znanja, veštine, stavove neophodne za donošenje zdravih finansijskih odluka i da se osposobe za dobro finansijsko poslovanje.

Aktivnosti Evropske nedelje novca 2024
Vrh strane
Vrh strane