Evropski kviz novca

Evropski kviz novca 2020

Evropska nedelja novca je godišnja inicijativa za promociju finansijskog obrazovanja širom Evrope koju organizuju nacionalna udruženja banaka širom Evrope, uz koordinaciju Evropske bankarske federacije iz Brisela. Svake godine, tokom marta, stotine aktivnosti se održavaju u preko 30 zemalja, kako bi se promovisala finansijska pismenost u Evropi. Evropska nedelja novca obeležava se od 23-27. marta 2020, a Udruženje banaka Srbije pridružiće se, već tradicionalno, ovoj inicijativi organizacijom prigodnih aktivnosti u saradnji sa bankama.

Evropski kviz novca je, kao projekat u okviru Evropske nedelje novca, po prvi put organizovan 2018. godine na inicijativu Evropske bankarske federacije i njenih članica – nacionalnih udruženja banaka. Takmičenje je sprovedeno u čitavoj Evropi, sa ciljem da se poveća finansijska pismenost dece uzrasta od 13 do 15 godina. Kviz je privukao više hiljada dece iz oko 30 zemalja. Udruženje banaka Srbije je, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, omogućilo realizaciju ovog projekta u Srbiji - kviz je uspešno po prvi put sproveden 2018. godine, a trenutno su u toku pripreme za takmičenja u 2020. godini.

Takmičenje će se odvijati u dve faze. Prva faza su nacionalna takmičenja, gde će se učenici međusobno takmičiti u kvizu igrajući ga preko interneta, koristeći Kahoot! platformu. Dva najbolje rangirana učenika koja pobede na nacionalnom takmičenju, 18. marta 2020. godine, biće pozvana na evropsko finale Evropskog kviza novca koje će se održati 28. i 29. aprila 2020. godine u Briselu. Udruženje banaka Srbije će omogućiti učešće pobednika sa nacionalnog takmičenja na evropskom finalu, pokrivajući troškove puta i smeštaja za dva učenika i njihove mentore.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, pozivamo učenike koji žele da učestvuju u nacionalnom takmičenju da se prijave za učešće. Propozicije, probni testovi, uputstva i vodič za nastavnike biće blagovremeno objavljeni na našem sajtu.