Evropski kviz novca

Evropski kviz novca 2020

Evropska nedelja novca je godišnja inicijativa za promociju finansijskog obrazovanja širom Evrope koju organizuju nacionalna udruženja banaka širom Evrope, uz koordinaciju Evropske bankarske federacije iz Brisela. Svake godine, tokom marta, stotine aktivnosti se održavaju u preko 30 zemalja, kako bi se promovisala finansijska pismenost u Evropi. Evropska nedelja novca obeležava se od 23-27. marta 2020, a Udruženje banaka Srbije pridružiće se, već tradicionalno, ovoj inicijativi organizacijom prigodnih aktivnosti u saradnji sa bankama.

Evropski kviz novca je, kao projekat u okviru Evropske nedelje novca, po prvi put organizovan 2018. godine na inicijativu Evropske bankarske federacije i njenih članica – nacionalnih udruženja banaka. Takmičenje je sprovedeno u čitavoj Evropi, sa ciljem da se poveća finansijska pismenost dece uzrasta od 13 do 15 godina. Kviz je privukao više hiljada dece iz oko 30 zemalja. Udruženje banaka Srbije je, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, omogućilo realizaciju ovog projekta u Srbiji - kviz je uspešno po prvi put sproveden 2018. godine, a trenutno su u toku pripreme za takmičenja u 2020. godini.

Takmičenje će se odvijati u dve faze. Prva faza su nacionalna takmičenja, gde će se učenici međusobno takmičiti u kvizu igrajući ga preko interneta, koristeći Kahoot! platformu. Dva najbolje rangirana učenika koja pobede na nacionalnom takmičenju, 17. marta 2020. godine, biće pozvana na evropsko finale Evropskog kviza novca koje će se održati 28. i 29. aprila 2020. godine u Briselu. Udruženje banaka Srbije će omogućiti učešće pobednika sa nacionalnog takmičenja na evropskom finalu, pokrivajući troškove puta i smeštaja za dva učenika i njihove mentore.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, pozivamo učenike koji žele da učestvuju u nacionalnom takmičenju da se prijave za učešće.

O samoj igri

Ovi kvizovi se mogu igrati u učionici ili kod kuće. Obično vam je potrebnno najmanje dva uređaja za igranje, naime jedan koji deluje kao kvizmaster, a drugi kao igrač. Takođe, možete instalirati Kahoot! aplikaciju na pametnom telefonu, što vam omogućava da koristite kviz na jednom uređaju.

Kako se igra?

1. Izaberite jedan uređaj koji treba da bude kvizmaster i jedan ili više uređaja na kojima ćete igrati (uređaj može biti telefon, tablet ili računar)
  2. Izaberite jedan od deset Kahoots! linkova (iznad) pomoću uređaja kvizmaster
  3. Pritisnite taster play na uređaju kvizmaster, a zatim izaberite classic mod, dobićete PIN kod
  4. Igrači odlaze na kahoot.it ili otvaraju aplikaciju
  5. Igrači unose PIN sa kvizmaster uređaja i nadimak na svoje uređaje
  6. Pritisnite start na uređaju kvizmaster i zabava može da počne!
  7. Igrači odgovaraju na pitanja odabirom jednog od četiri simbola za odgovor na svojim uređajima.

Napomene

• Možete da igrate na jednom uređaju tako što ćete instalirati Kahoot! aplikaciju na pametnom telefonu.
  • Takođe možete igrati na jednom uređaju koristeći više kartica (tabova) u vašem internet browser-u. Otvorite jednu karticu kao kvizmaster i jednu kao igrač.
  • Za dodatna uputstva, opcije i kako napraviti sopstveni Kahoot, nalog pogledajte detalјe na: kahoot.com/what-is-kahoot/

Vežbanje

Prilikom vežbanja na ovde dostupnim kvizovima, nije potrebna prethodna registracija ni prijava Udruženju banaka Srbije. Pojedinac koji vežba na probnim kvizovima može koristiti ime ili nadimak koje želi.

Registracija za nacionalno takmičenje

Registraciju za nacionalno takmičenje je OBAVEZNO prethodno uraditi slanjem prijave sa podacima Udruženju banaka Srbije. Pojedinac – učenik koji želi da se takmiči mora dostaviti UBS-u podatke o sebi i školi koju pohađa popunjavanjem prijave u prilogu ispod, nakon čega će mu UBS izraditi i dostaviti korisničko ime za učešće u nacionalnom takmičenju, koje će se održati 17.03.2020. godine u 12h.

Registracija se obavlja na sledeći način – popunjavanjem formulara u prilogu i slanjem na e-mail adresu emq@ubs-asb.com do 10. marta 2020. godine. Svi takmičari moraju imati između 13 i 15 godina u vreme takmičenja.

Formular za registraciju i vodič za nastavnike
Evropski kviz novca – Kahoot! | Instrukcije za logovanje