Evropski kviz novca

Evropski kviz novca 2022

 
 

Finansijska edukacija će i ove godine biti u centru dešavanja širom Evrope od 21. do 27. marta 2022. godine, kada nacionalna udruženja banaka u više od 30 zemalja započnu aktivnosti u okviru Evropske nedelje novca, kako bi doprla do hiljada mladih ljudi sa ciljem poboljšanja finansijske pismenosti i dizanja svesti o značaju iste.

Biće to osmi put da bankarski sektor Evrope, na inicijativu Evropske bankarske federacije iz Brisela, organizuje ovaj događaj. Evropska nedelja novca ima za cilj da podigne svest javnosti o benefitima finansijske edukacije.

Udruženje banaka Srbije, kome je finansijska edukacija trajno opredeljenje, u saradnji sa bankama osmi put organizuje Evropsku nedelju novca u Srbiji, koju će obeležiti prigodnim aktivnostima u formi radionica, okruglih stolova i predavanja za različite ciljne grupe i učenike svih uzrasta. I ove godine centralni događaj biće Evropski kviz novca, još jedna inicijativa koju je Evropska bankarska federacija pokrenula 2018. godine sa ciljem finansijskog opismenjavanja, kada su nacionalna udruženja banaka u mnogim zemljama Evrope pozvala učenike uzrasta od 13 do 15 godina da se pridruže i učestvuju. Udruženje banaka Srbije, kao član Projektne grupe za finansijsku pismenost EBF, aktivno je učestvovalo u kreiranju ovog evropskog projekta, zajedno sa još 30 drugih nacionalnih udruženja banaka.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovaj projekat se po peti put realizuje u Srbiji, te će na državnom takmičenju u okviru Evropske nedelje novca, 14. aprila 2022. godine od 14.30 časova, učestvovati veliki broj učenika iz škola sirom Srbije. Učenici sedmog i osmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, odnosno svi učenici koji u trenutku takmičenja imaju 13, 14 ili 15 godina, tada će imati priliku da se istaknu znanjem i pobede na takmičenju koje će se uživo odigrati putem onlajn platforme Kahoot! Udruženje banaka Srbije će, kao i prošlog puta, nagraditi tri prvoplasirana učenika i njihove nastavnike – mentore, a dva prvoplasirana učenika biće pozvana na finale Evropskog kviza novca koje će se održati onlajn 10. maja 2022. godine.

O samoj igri

Ovi kvizovi se mogu igrati u učionici ili kod kuće. Obično vam je potrebnno najmanje dva uređaja za igranje, naime jedan koji deluje kao kvizmaster, a drugi kao igrač. Takođe, možete instalirati Kahoot! aplikaciju na pametnom telefonu, što vam omogućava da koristite kviz na jednom uređaju.

Kako se igra?

  1. Izaberite jedan uređaj koji treba da bude kvizmaster i jedan ili više uređaja na kojima ćete igrati (uređaj može biti telefon, tablet ili računar)
  2. Izaberite jedan od deset Kahoots! linkova (iznad) pomoću uređaja kvizmaster
  3. Pritisnite taster play na uređaju kvizmaster, a zatim izaberite classic mod, dobićete PIN kod
  4. Igrači odlaze na kahoot.it ili otvaraju aplikaciju
  5. Igrači unose PIN sa kvizmaster uređaja i nadimak na svoje uređaje
  6. Pritisnite start na uređaju kvizmaster i zabava može da počne!
  7. Igrači odgovaraju na pitanja odabirom jednog od četiri simbola za odgovor na svojim uređajima.

Napomene

  • Možete da igrate na jednom uređaju tako što ćete instalirati Kahoot! aplikaciju na pametnom telefonu.
  • Takođe možete igrati na jednom uređaju koristeći više kartica (tabova) u vašem internet browser-u. Otvorite jednu karticu kao kvizmaster i jednu kao igrač.
  • Za dodatna uputstva, opcije i kako napraviti sopstveni Kahoot, nalog pogledajte detalјe na: kahoot.com/what-is-kahoot/

Vežbanje

Prilikom vežbanja na ovde dostupnim kvizovima, nije potrebna prethodna registracija ni prijava Udruženju banaka Srbije. Pojedinac koji vežba na probnim kvizovima može koristiti ime ili nadimak koje želi.

Registracija za nacionalno takmičenje

Registraciju za nacionalno takmičenje je OBAVEZNO prethodno uraditi slanjem prijave sa podacima Udruženju banaka Srbije. Pojedinac – učenik koji želi da se takmiči mora dostaviti UBS-u podatke o sebi i školi koju pohađa popunjavanjem prijave u prilogu ispod, nakon čega će mu UBS izraditi i dostaviti korisničko ime za učešće u nacionalnom takmičenju, koje će se održati 14.04.2022. godine u 14:30.

Registracija se obavlja na sledeći način – popunjavanjem formulara u prilogu i slanjem na e-mail adresu emq@ubs-asb.com do 8. aprila 2022. godine. Svi takmičari moraju imati između 13 i 15 godina u vreme takmičenja.

Formular za registraciju i vodič za nastavnike
Evropski kviz novca – Kahoot! | Instrukcije za logovanje
Vrh strane
Vrh strane