Poseta Udruženja banaka Mađarske

Kategorija: Međunarodna saradnja 11. oktobar 2021

Zajednička izjava o sastanku u Beogradu predsednika Udruženja banaka Srbije i Udruženja banaka Mađarske

Osim što su razgovarali o bilateralnim ekonomskim odnosima koji se brzo razvijaju, predstavnici finansijskog sektora dve zemlje detaljno su govorili i o efektima svoje saradnje na dalje približavanje Balkana i Evropske unije u dvodnevnom nizu sastanaka koji je završen 8.10.2021.

Pre svega, izvršni direktori banaka napravili su osvrt tekuća finansijska pitanja, uključujući, posebno, finansijske izazove koje predstavlja ponovno pokretanje ekonomije nakon pandemije virusa COVID-19. Slušali su izveštaj o rezultatima mađarske šeme za podršku porodicama i uporedili odgovore bankarskih sektora dve zemlje na teme održivosti i digitalnih izazova.

Sastanak koji je održan sa izvršnim direktorima kompanija koje imaju ključnu ulogu u bilateralnim ekonomskim poslovima bio je fokusiran na pitanja izvoza/uvoza, kao i na mogućnosti za zajednička kapitalna ulaganja i finansiranje različitih programa ekonomske saradnje. Na odvojenom sastanku koji je održan sa viceguvernerima Narodne banke Srbije, poseban akcenat je stavljen na razvoj finansijskih odnosa Srbije i finansijskih institucija EU, kao i na prateće aktivnosti koje Udruženje banaka Mađarske sprovodi po ovom pitanju.

Na mestu predsednika Udruženja banaka Mađarske, Radovan Jelašić je povodom posete naglasio da „Mađarska vidi Srbiju kao prijatelja, važnog partnera u ekonomskom razvoju i kapiju ka Balkanu“. On je naglasio sledeće: „Ovim sastankom želimo da promovišemo ne samo ulaganja mađarskih kompanija u Srbiju i na Balkanu, već i ulaganja kompanija u ovim regijama u Mađarsku. Zajednički cilj je dalje povećanje trgovinske i ekonomske saradnje između naših zemalja, u kojoj finansijski sektor igra ključnu ulogu“. Na kraju, osvrćući se na posetu Petera Sijarta, ministra spoljnih poslova i trgovine i poslova, Srbiji u avgustu, on je citirao ministrove reči: „Nema jake Evropske unije bez proširenja i nema proširenja bez Srbije“.

Predstavnici UBS naglasili su važnost podrške države i Narodne banke Srbije od početka krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, jer je ta podrška pozitivno uticala na finansijsku stabilnost, pristup uslugama, kao i na položaj banaka i njihovih klijenata. Uloga udruženja banaka u svim zemljama je važna u ispunjenju ovih ciljeva, a Udruženje banaka Srbije posvećeno je pomaganju svojim bankama članicama u njihovim nastojanjima da služe privredi, klijentima i javnosti.

Obe delegacije složile su se da je razvoj budućih inicijativa između dva udruženja banaka od velike važnosti.