Međunarodni dan žena preduzetnica

Kategorija: Aktivnosti 19. novembar 2021

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, obratio se zvanicama na svečanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije, 19.11.2021.

U nastavku prenosimo poruku generalnog sekretara UBS:

„Čestitam vam Međunarodni dan žena preduzetnica i izražavam veliko zadovoljstvo što mogu da prisustvujem ovoj svečanosti.

Ipak, kao neko ko ceo svoj radni vek provodi u biznisu, želim da govorim praktično i poslovno, a ne svečarski.

Svi znamo činjenicu, da žene obavljaju oko 2/3 svetskog rada, a da u vlasništvu imaju samo 1% imovine. I taj odnos je naravno nedopustiv.

Ali znamo takođe i šta su najveće prepreke za jačanje ženskog preduzetništva. U vrhu tih prepreka, ili da kažemo potreba su:

-          nedostatak neophodnog poslovnog znanja i iskustva

-          i otežan pristup finansiranju biznisa

Kao neko ko radi u bankarstvu, želim ne samo da ukažem na ove tačke već i da pozovem da ih zajedno, koliko god možemo, rešavamo. Banke su uvek tu da podrže privredu, posebna pažnja se ukazuje malim i mikro preduzećima i postoje specifične kreditne linije za njih, a svakako u ovaj aspekt spada i većina ženskog preduzetništva. Eksperti iz banaka imaju i finansijskog i poslovnog znanja i to je nešto što mogu i hoće da podele sa svojim klijentima, u ovom slučaju sa ženama preduzetnicima.

Uz ponovljene čestitke za ovaj lepi praznik, ponavljam dakle i poziv da  manje slavimo, a više radimo, kako bi do sledeće prilike broj žena preduzetnica bio veći, a vaše kompanije uspešnije nego do sada.“