Tim iz Srbije među prvih pet najboljih timova Evrope na Evropskom kvizu novca

Kategorija: Vesti 11. maj 2022

Udruženje banaka Srbije, preko nacionalnog koordinatora Evropskog kviza novca za Srbiju već pet godina sprovodi ovaj evropski projekat zajedno sa nacionalnim bankarskim udruženjima širom Evrope, Evropske bankarske federacije iz Brisela i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Evropski kviz o novcu je najveće evropsko takmičenje u finansijskoj pismenosti za učenike uzrasta od 13 do 15 godina, kreirano 2018. godine od strane 30 nacionalnih udruženja banaka Evrope i Evropske bankarske federacije iz Brisela. U Srbiji je u aprilu 2022. god., kao i u drugih 28 zemalja, održano nacionalno takmičenje Evropskog kviza novca (European Money Quiz – EMQ). Čestitamo svim učesnicima na nacionalnom nivou takmičenja u Srbiji, a posebno prvoplasiranim - Pavlu Ignjatoviću VII/1, OŠ Stevan Dukić iz Beograda, Andreju Zoriću VIII/3, OŠ Slavko Rodić iz Bačkog Jarka i Vladimiru Vučićeviću VIII/2, OŠ Karađorđe iz Beograda! 10. maja su u prostorijama UBS prvoplasiranim učenicima i njihovim mentorima dodeljene prigodne novčane nagrade od strane UBS za ostvareni plasman. Ispred UBS, nagradne vaučere je učenicima uručila dr Slađana Sredojević, specijalista UBS i nacionalni koordinator Evropskog kviza novca za Srbiju.

Pavle i Andrej su istog dana 10. maja 2022. god. predstavljali tim iz Srbije na Evropskom finalnom onlajn takmičenju 29 zemalja u organizaciji EBF-a. Učenici su odgovarali na 20 pitanja o finansijskim veštinama koja su usklađena sa smernicama OECD/INFE i ključnim kompetencijama o finansijskoj pismenosti za mlade, uključujući onlajn prevare, održivost, budžetiranje, rizike, kriptovalute. Prva tri pobednička tima na evropskom nivou će dobiti novčanu nagradu od strane EBF, a prvih pet timova će EBF pozvati na dvodnevno putovanje u Brisel 20. i 21. juna. Ove godine 50.000 studenata je igralo širom Evrope kroz dva nivoa takmičenja, a igrači iz Norveške, Italije, Irske, Srbije i Malte osvojili su prvih pet mesta u evropskom finalu!

Čestitamo svim učenicima, nastavnicima, kolegama iz Srbije, Evrope i EBF-a – koji su podržali inicijativu, a posebno pobedničkim timovima iz Norveške, Italije, Irske, Srbije i Malte! Naročite čestitke idu Pavlu i Andreju, kao predstavnicima tima Srbije na posvećenosti, interesovanju za svet finansija i ostvarenom uspehu – plasmanom Srbije među prvih pet mesta Evrope!

Verujemo da je ovim ostvarenim uspehom i vidljivošću projekta stigao još jedan vid potvrde da smo na pravom putu i da ćemo nastaviti sa nastojanjima i uverenjima za kontinuiranim stvaranjem i razvojem savremenog bankarstva za dobrobit banaka i društva u celini! Naša dugoročna posvećenost i snažno uverenje u važnost angažovanja u obrazovanju u bankarskom sektoru, pokreću ovu izvanrednu inicijativu koja stvara privlačnost za toliko studenata i nastavnika, na opštu korist bankarskog sektora i društva! Uz pomoć međunarodne saradnje kao važnog segmenta poslovanja sa snažnim potencijalom, ovaj projekat na najbolji mogući način dodatno širi pozitivan imidž i reputaciju domaćeg bankarskog sektora, UBS i Srbije širom Evrope i sveta!

Finale Evropskog kviza novca