Bankarski samit 2023

Kategorija: Aktivnosti 25. decembar 2023

Prvi Bankarski samit, u organizaciji Udruženja banaka Srbije, održan je 5.12.2023. godine, u Sava centru u Beogradu.

Po oceni samih učesnika, reč je, ne samo o prvom ovakvom okupljanju predstavnika centralnih banaka i bankarskih udruženja regiona, već i o veoma značajnoj inicijativi koja je potrebna celom regionu bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana.

U radu Samita učestovali su predstavnici četiri centralne banke (Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore) od čega su tri predstavljene na nivou guvernera, a jedna na nivou viceguvernera. U Beograd su došli predstavnici svih šest bankarskih asocijacija bivše Jugoslavije, koje su predstavljali najviši izaslanici.

„Cilj Bankarskog samita je da se svi okupimo, učimo jedni od drugih, kontinuirano unapređujemo svoje prakse i možda, što je najvažnije – razmenjujemo ideje i kreiramo inicijative, koje će dovesti do promena koje bi mogle imati domašaje i van okvira naših nacionalnih granica. Već sastav učesnika ovog prvog Bankarskog samita potvrđuje opravdanost njegovog održavanja“, izjavila je Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Zahvaljujući prilici da prvi put u Beogradu razgovara u ovakvom okruženju predstavnika centralnih banaka, guverner NBS, Jorgovanka Tabaković, podsetila je najpre da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan. Ključni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji znatno su iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma, rekla je ona.

„Aktiva poslovnih banaka koje posluju u Srbiji je oko 50 milijardi evra, što je za 80 odsto viši nivo aktive nego u 2012. godini. To je efekat sinergije, ali ima i efekta poverenja. Da postoji poverenje u naš sistem govori i podatak da je devizna štednja stanovništva tokom 10 godine povećana za preko 70 odsto, dok je dinarska štednja veća oko sedam puta.“

Guverner Hrvatske narodne banke, dr Boris Vujčić, izjavio je da pred bankarskim sektorom u narednom periodu ostaju izazovi i što se tiče poslovnih modela i digitalizacije i ulaska nove konkurencije, prvenstveno u poslove platnog prometa, a isto tako i suočavanje sa izazovima klimatskih promena.

„Istorijski, globalni ciklusi povećanja kamatnih stopa često su se podudarali sa povećanim finansijskim stresom. Bankarski sistem Republike Severne Makedonije uspešno se nosi sa ovim izazovom, zahvaljujući adekvatno ojačanom regulatornom okviru, supervizorskom nadzoru i aktivnom korišćenju nadzornih i makrobonitetnih mera. Međutim, svesni smo da rastuće kamatne stope s jedne strane pomažu u poboljšanju zarade i jačaju kapitalne pozicije, ali, s druge strane, mogu se pretvoriti u kreditni rizik koji dovodi do akumulacije NPL-ova i negativnih posledica koje će se odraziti na zaradu. Materijalizacija ovog rizika zavisi o celokupnom makro-finansijskom kontekstu, pri čemu je od ključne važnosti prudentna ocena rizika, adekvatno obezbeđivanje i dalje povećanje kapitalnih slojeva“, izjavila je Anita Angelovska Bežoska, guverner Narodne banke Republike Severne Makedonije.

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Marko Vidaković, naveo je da je Bankarski samit 2023 jako korisna stvar u ovim izazovnim vremenima koja su pred svima nama, navodeći da su pandemijske godine i godine nakon nje uticale na sve da se ovakve regionalne konferencije ostave po strani.

„Ovo je jako dobra prilika za razmenu iskustava, za transfer znanja, da vidimo šta je to što smo uradili mi kao učesnici na finansijskim tržištima, kao centralne banke, kao neko ko reguliše čitav taj finansijski sektor“, rekao je Vidaković.

Direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka Centralne banke Crne Gore, Dejan Vujačić, rekao je da ta institucija podržava sve regionalne inicijative, podsetivši da je prošle sedmice u Podgorici kao uvertira održan mini regionalni panel supervizora regiona iz BiH, Republike Srpske i Crne Gore, gde se govorilo na slične teme.

Predsednik komisije za hartije od vrednosti, Marko Janković, kazao je da je održavanje Bankarskog samita u Beogradu odlična prilika da se razmene iskustva, jer se bankarski sektor suočava sa brojnim izazovima koji u narednom periodu mogu uticati na finansijsku stabilnost u svim zemljama regiona.

On je podsetio da je Srbija usvojila jednu sveobuhvatnu strategiju razvoja tržišta kapitala u narednom periodu i da praktično sve institucije koje regulišu finansijski sistem u zemlji imaju svoju ulogu u njenom sprovođenju.

Na prvom Bankarskom samitu održana su dva panela. Na prvom su o aktuelnim izazovima pred bankarskim sektorom iz ugla regulatora razgovarali predstavnici centralnih banaka regiona. Na drugom su istu temu iz ugla samih banaka analizirali predstavnici bankarskih udruženja iz šest zemalja bivše Jugoslavije.

Udruženje banaka, kao organizator prvog Bankarskog samita, najavilo je da Samit predstavlja samo početak onog što je planirano u budućnosti. Već sada je najavljeno da će sledeći Bankarski samit biti održan 4. i 5. decembra 2024. godine, sa bogatijim programom, sa idejom da uključi predstavnike Evropske centralne banke, međunarodnih finansijskih institucija, predstavnike IT industrije, konsultante sa globalnim iskustvom. Očekujemo predstavnike banaka iz regiona, ali i osiguravajućih kuća koje su prirodno najbliži partneri bankarskog sektora.

Link sa slikama: https://we.tl/t-6JNTQ573bU