Udruženje banaka Srbije obeležilo 98 godina od osnivanja

Kategorija: Vesti 5. decembar 2019

„Malo je institucija na ovim prostorima koje traju gotovo jedan vek i to je posebna odgovornost za sve nas koji u Udruženju radimo“, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, povodom Dana UBS, koji je simbolično obeležen 4. decembra u zgradi Geozavoda, nekada Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju, kasnije jedne od najvažnijih beogradskih banaka.

Govoreći o rezultatima ove godine, Vasić je istakao da je u saradnji sa državom i bankama, rešeno pitanje kredita indeksiranih u švajcarskim francima koje je godinama opterećivalo i bankarski sistem i građane Srbije. Danas je makroekonomska situacija u Srbiji stabilna, kao i kurs dinara prema evru, što poslovanje čini predvidljivim, a planiranje preciznim. U bankarskom sektoru raste poverenje građana u dinar, smanjen je broj i udeo rizičnih plasmana.

„Udruženje banaka Srbije odlučilo se za važna unapređenja u svom radu. Ta modernizacija uključuje ubrzanu digitalizaciju, otvaranje ka javnosti i rad na podizanju finansijske pismenosti najšireg kruga korisnika bankarskih usluga. Svoj doprinos elektronskom poslovanju Udruženje daje i aktiviranjem projekta Platimatik, koji omogućava najefikasnije i najjednostavnije izmirivanje redovnih mesečnih obaveza građana. Ovo rešenje predstavlja dobitnu kombinaciju i za građane, i za banke, i za izdavaoce računa, i mi očekujemo veliku ekspanziju Platimatika u narednom periodu“, najavio je Vasić.

Posebno će se raditi na unapređenju rada Fondacije za studije nauka i umetnosti,  osnovane u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Narodnom bankom Srbije. Cilj Fondacije, koja je do sada odobrila više od 100 stipendija, jeste stipendiranje izuzetno talentovanih i uspešnih učenika srednjih škola, studenata osnovnih i postdiplomskih studija, koji će svoja znanja primeniti u Srbiji.

Proslavi Dana UBS prisustvovali su brojni uvaženi gosti iz banaka, finansijskih institucija i državnih organa, uključujući predstavnike Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita, Privredne komore Srbije, Udruženja osiguravača Srbije, Saveta stranih investitora i Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Proslava Dana UBS
Vrh strane
Vrh strane