Uspešno realizovano savetovanje Godišnji račun 2019

Kategorija: Aktivnosti 20. decembar 2019

Još jedna kalendarska godina zaokružena je uspešno realizovanim Savetovanjem Godišnji račun 2019 koje je po prvi put od 11. do 13. decembra održano u Vrnjačkoj Banji. Savetovanje je i ove godine okupilo veliki broj učesnika iz banaka i drugih finansijskih institucija, revizorskih društava, kao i iz državnih organa - Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija. Tokom tri dana Savetovanja eminentni predavači upoznali su polaznike sa aktuelnostima iz oblasti finansijskog izveštavanja, interne i eksterne revizije, kao i poreske regulative od značaja za sastavljanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu, ali i narednu 2020. godinu.

Prvog dana Savetovanja učesnici su imali priliku da sa predstavnicima Narodne banke Srbije, revizorskih kuća KPMG i Deloitte, kao i predstavnikom Banca Intesa naprave osvrt na finansijsko i regulatorno izveštavanje banaka u 2019. godini, da razmotre aktuelnosti u međunarodnoj računovodstvenoj i revizorskoj regulativi, kao i da se osvrnu na ključne aspekte primene MSFI 16 – Lizing i MSFI 9 i očekivanja u postimplementacionom periodu.

Drugi dan Savetovanja obeležile su teme posvećene izazovima finansijskog izveštavanja u novom digitalnom dobu za koje je uvod kroz svoje izlaganje – Izazovi budućnosti, dao generalni sekretar UBS-a, gospodin Vladimir Vasić. Posebnu pažnju izazvala je tema posvećena upotrebi robotike u procesu finansijskog izveštavanja koju je prezentovao IBIS Instruments, kao i tema vezana za primenu MRS 38 – Nematerijalna ulaganja kroz koju je razmatrano da li određene usluge vezane za nove tehnologije imaju tretman ulaganja ili troška, a koju su održali predstavnici PWC. Zapaženu prezentaciju imali su i predstavnici EY u pogledu izazova fer vrednovanja finansijskih instrumenata na domaćem tržistu. Sa najnovijim izmenama u poreskim zakonima i aktuelnim pitanjima iz oblasti transfernih cena upoznali su nas predstavnici EY i KPM.         

Finalni dan bio je posvećen izmenama regulative u oblasti oporezivanja dohotka i obračuna zarada kroz prezentaciju predstavnika Privrednog Savetnika - Informacione tehnologije, kao i novinama u oblasti izbegavanja dvostrukog oporezivanja. Novi regulatorni okvir finansijskog izveštavanja – Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji, predstavili su predavači iz Ministarstva finansija. Prezentaciju o konceptu koji se uspešno primenjuje u Intesa Sanpaolo Grupi i Banca Intesa Beograd, a koji se odnosi na sistem koordinacije interne kontrole postavljanjem odgovarajućih pravila i definisanjem zaduženja održala je predstavnica Banca Intesa.

Savetovanje Godišnji račun 2019
Vrh strane
Vrh strane