U Udruženju banaka prezentovano softversko rešenje za prenos računa

Kategorija: Vesti 23. januar 2020

U prostorijama Udruženja banaka Srbije danas je održana radionica i prezentacija softverskog rešenja za prenos računa u organizaciji Odbora za digitalno bankarstvo UBS. Nakon uvodnog obraćanja generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, Vladimira Vasića, predstavnici kompanije Blinking prezentovali su rezultate do kojih se došlo kroz projekat „Prenos računa - dokaz koncepta“. U projektu je učestvovao jedan broj banaka sa tržišta Srbije, u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije i kompanijom Blinking.

Ovom prilikom prezentovano je softversko rešenje za prenos računa, kao i izmene i poboljšanja implementirani nakon prve radionice i predloga koje su tada dali predstavnici banaka. Kompanija Blinking predstavila je i demo rešenja za prenos računa kako bi se sa sistemom upoznali i predstavnici onih banaka koje nisu učestvovale u inicijalnom projektu i prvoj radionici, kao i predstavnici iz Narodne banke Srbije. Neka od poboljšanja sistema odnose se direktno na NBS, uključujući posebno definisanu ulogu i funkcije supervizora u sistemu.

Izraženo interesovanje i znatan broj predstavnika banaka koji su prisustvovali prezentaciji rezultirali su plodotvornom diskusijom uz mnoštvo povratnih informacija između predstavnika banaka i Narodne banke Srbije. Ovom prezentacijom je ujedno projekat „Dokaz koncepta“ (Proof of Concept) priveden kraju.