Kurs ekonomskog novinarstva okupio novinare iz cele Srbije

Kategorija: Edukacija 3. februar 2020

U petak 31. januara 2020. godine Udruženje banaka Srbije, uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (European Fund for Southeast Europe - EFSE), organizovalo je besplatan kurs ekonomskog novinarstva, koji je okupio novinare iz cele Srbije. Kurs je za cilj imao da unapredi i ojača kapacitet novinara u oblasti ekonomskog novinarstva kroz interaktivna predavanja eminentnih i iskusnih ekonomskih stručnjaka i novinara.

Pred početak seminara, polaznicima su se obratili dr Slađana Sredojević, rukovodilac Centra za bankarsku obuku UBS, Nikola Petrović, ispred kompanije Finance in Motion kao lokalnog partnera EFSE, i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka.

U prvom delu dana okupljeni novinari iz Beograda, Novog Sada, Loznice, Šapca i Vranja imali su priliku da čuju dr Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta Srbije, koji je govorio o osnovnim makroekonomskim pokazateljima i fiskalnoj politici. Prof. dr Nebojša Savić, član Saveta guvernera NBS, polaznike je kroz zanimljiv i dinamičan osvrt upoznao sa osnovama monetarne politike, a zatim je prof. Lidija Barjaktarović, sa Univerziteta Singidunum i dugogodišnjim iskustvom u bankarskom sektoru, održala predavanje o finansijskom sistemu, finansijskim institucijama i finansijskoj stabilnosti. Drugi deo kursa bio posvećen proveravanju činjenica u ekonomskom novinarstvu i značaju pouzdanih izvora, kao i osnovnim „zapovestima“ ekonomskog novinarstva.

Kurs namenjen ekonomskim novinarima samo je deo intenzivnih aktivnosti koje Udruženje banaka već nekoliko godina kontinuirano sprovodi sa ciljem finansijske edukacije različitih segmenata stanovništva.

Vrh strane
Vrh strane