Kurs ekonomskog novinarstva okupio novinare iz cele Srbije

Kategorija: Edukacija 3. februar 2020

U petak 31. januara 2020. godine Udruženje banaka Srbije, uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (European Fund for Southeast Europe - EFSE), organizovalo je besplatan kurs ekonomskog novinarstva, koji je okupio novinare iz cele Srbije. Kurs je za cilj imao da unapredi i ojača kapacitet novinara u oblasti ekonomskog novinarstva kroz interaktivna predavanja eminentnih i iskusnih ekonomskih stručnjaka i novinara.

Pred početak seminara, polaznicima su se obratili dr Slađana Sredojević, rukovodilac Centra za bankarsku obuku UBS, Nikola Petrović, ispred kompanije Finance in Motion kao lokalnog partnera EFSE, i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka.

U prvom delu dana okupljeni novinari iz Beograda, Novog Sada, Loznice, Šapca i Vranja imali su priliku da čuju dr Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta Srbije, koji je govorio o osnovnim makroekonomskim pokazateljima i fiskalnoj politici. Prof. dr Nebojša Savić, član Saveta guvernera NBS, polaznike je kroz zanimljiv i dinamičan osvrt upoznao sa osnovama monetarne politike, a zatim je prof. Lidija Barjaktarović, sa Univerziteta Singidunum i dugogodišnjim iskustvom u bankarskom sektoru, održala predavanje o finansijskom sistemu, finansijskim institucijama i finansijskoj stabilnosti. Drugi deo kursa bio posvećen proveravanju činjenica u ekonomskom novinarstvu i značaju pouzdanih izvora, kao i osnovnim „zapovestima“ ekonomskog novinarstva.

Kurs namenjen ekonomskim novinarima samo je deo intenzivnih aktivnosti koje Udruženje banaka već nekoliko godina kontinuirano sprovodi sa ciljem finansijske edukacije različitih segmenata stanovništva.