Predstavljeni prvi priručnici za obuku nastavnika iz oblasti finansijske pismenosti u Srbiji

Kategorija: Edukacija 4. jun 2018

U ponedeljak, 4. juna 2018. godine u zgradi Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je, zajedno sa partnerima na projektu, predstavljanje šest priručnika za obuku nastavnika iz oblasti finansijske pismenosti u Srbiji. Predstavljeni priručnici jedna su od početnih faza FinPis projekta čiji je cilj uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, o čemu su na samom početku govorili Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Gordana Stepić, savetnik ministra. Oni su tom prilikom istakli strateške ciljeve Ministarstva kao i ključne realizovane aktivnosti, uključujući i prve obuke za nastavnike održane 26. maja. Početak rada u školama najavljen je za septembar 2018. godine, kada će 1260 vaspitača i nastavnika kroz međupredmetne kompetencije raditi na finansijskom opismenjavanju 15000 dece iz 34 škole i 8 predškolskih ustanova širom zemlje.

Ispred Udruženja banaka Srbije, kao jednog od partnera na projektu čiji je autorski tim zaslužan za FinPis priručnik Osnove finansijske pismenosti zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, prisutnima se obratila dr Slađana Sredojević, specijalista za međunarodnu saradnju, rukovodilac Centra za bankarsku obuku i koordinator inicijativa UBS u oblasti finansijske edukacije. Ona je iskoristila priliku da se zahvali Ministru prosvete i njegovim saradnicima na uspešnoj saradnji, kao i na ukazanom poverenju: „Velika nam je čast i zadovoljstvo što je Ministarstvo ovim projektom prepoznalo važnost teme finansijske edukacije i to na način koji je sistemski, kroz uvođenje u školske predmete, kao i što je prihvatilo direktnu saradnju sa finansijskim sektorom. Posebno nas raduje činjenica da je prihvaćen model edukacije od najmlađe cilјne grupe, tj. dece predškolskog uzrasta, kao i podrške predavačima – učitelјima i nastavnicima. Praksa većine evropskih zemalјa danas, u koju UBS ima direktan uvid zahvaljujući svom članstvu u relevantnim međunarodnim institucijama, ukazuje na činjenicu da je upravo ovakav pristup jedan od faktora uspeha finansijske edukacije na nivou zemlјe.“

O svom učešću u projektu govorili su i predstavnici drugih partnerskih institucija, prof. dr Goran Pitić, predsednik Saveta fakulteta FEFA, Ljiljana Novaković, predsednik Udruženja Odgovorno življenje i Snežana Vujičić, profesor razredne nastave OŠ „Despot Stefan Lazarević“, koji su se složili u tome da ovakav projekat predstavlja izuzetnu priliku da se institucije iz različitih sektora ujedine u zajedničkom cilju za dobrobit svih građana i društva.

Vrh strane
Vrh strane