FinPis projekat – sistematično unapređenje finansijske pismenosti u Srbiji

Kategorija: Edukacija 20. mart 2018

U ponedeljak, 19. marta 2018. godine, Udruženje banaka Srbije, kao jedan od partnera na FinPis projektu, bilo je domaćin okruglog stola „Razvoj i unapređenje finansijske pismenosti u sistemu obrazovanja i vaspitanja u Srbiji“, koji je u prisustvu predstavnika medija realizovan na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa kompanijom VISA.

Glavna tema okruglog stola bio je upravo pomenuti pilot-projekat Ministarstva pod nazivom FinPis, koji će biti sproveden u 34 škole širom Srbije i osam predškolskih ustanova, obuhvatajući rad sa 1260 vaspitača, učitelja i nastavnika, kao i 15.000 dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. O planiranim i realizovanim aktivnostima u okviru projekta FinPis govorile su predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Gordana Stepić, savetnik ministra i Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje. Zahvalivši se svim učesnicima i partnerima u projektu, one su istakle da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo značaj i potrebu uključivanja finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja, imajući u vidu složenost finansijskog okruženja u kojem mladi odrastaju i činjenice da će odluke koje budu donosili u budućnosti uticati ne samo na njih i njihovo blisko okruženje, već i na širu društvenu zajednicu. Kako u školama u Srbiji nisu postojali programi finansijskog obrazovanja, Ministarstvo, uz podršku kompanije Visa, pokrenulo je prvi pilot-projekat za sistematično uključivanje finansijskog opismenjavanja u obrazovno-vaspitni sistem, obuhvatajući decu od predškolskog uzrasta do srednje škole. FinPis podrazumeva nastavu kroz kreiranje okruženja za razvoj funkcionalnih znanja iz ove oblasti, ali i programa/predmeta kroz koje se finansijska pismenost, kao međupredmetna kompetencija, uključuje i razvija. Kako je najavljeno, na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učenicima i nastavnicima će uskoro biti dostupan priručnik Finansijska pismenost koji sadrži zadatke kreirane po uzoru na PISA test iz ove oblasti, a početak implementacije samog projekta planiran je za maj ove godine.

Nakon toga, prezentaciju je održao i Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije VISA za jugoistočnu Evropu, koji je izrazio svoje oduševljenje učešćem u ovom projektu i istakao da je on odličan primer uspešne saradnje javnog i privatnog sektora. Kako je naglasio, VISA je već 20 godina lider u razvijanju inovativnih i besplatnih programa finansijske pismenosti koji omogućavaju efikasno učenje o osnovama ličnih finansija, uključujući budžetiranje, štednju, odgovorno trošenje i mudro korišćenje novih tehnologija, a FinPis predstavlja najveći i najsloženiji projekat ove kompanije u domenu finansijske pismenosti u regionu jugoistočne Evrope. Svoju prezentaciju završio je govoreći o obrazovnim i zabavnim digitalnim platformama za finansijsku pismenost u Srbiji, na kojima će posetioci svih uzrasta imati priliku da unaprede svoje finansijsko znanje i informišu se o važnim temama iz oblasti finansija. Osim toga, kroz popularne kanale komunikacije, poput FinPis onlajn igrice, deci će biti omogućeno učenje kroz zabavu, a četiri dobrovoljca među okupljenim đacima imala su priliku da odmah testiraju igricu i osvoje simboličan poklon.

Naime, pored predstavnika nosilaca FinPis projekta, ovom prilikom, u pratnji svojih nastavnika, okupili su se učenici iz prva tri odeljenja po broju osvojenih poena u nacionalnom krugu Evropskog kviza novca, koji se putem onlajn Kahoot! platforme odigrao u petak, 16. marta 2018. godine. Na ovom projektu, koji je inicirala Evropska bankarska federacija iz Brisela i koji se odvija u dve faze, Udruženje banaka Srbije kontinuirano radi od septembra 2017. godine. U jakoj konkurenciji 77 odeljenja iz 51 škole iz cele Srbije, pobedu su odneli učenici VIII-1 iz OŠ Duško Radović, Beograd. Drugoplasirano je odeljenje VIII-4 iz Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica, dok je treće mesto osvojilo odeljenje I-5 Prve beogradske gimnazije. Predstavnici sva tri odeljenja dobili su od kompanije VISA po tablet na poklon, dok će dva predstavnika prvoplasiranog odeljenja, zajedno sa svojom nastavnicom, putovati o trošku Udruženja banaka Srbije u Brisel, gde se 8. maja 2018. godine, u organizaciji Evropske bankarske federacije, održava drugi krug, odnosno evropsko finale ovog takmičenja.

Vrh strane
Vrh strane