Uspešno sprovedena Evropska nedelja novca 22-26.03.2021.

Kategorija: Aktivnosti 28. mart 2021

Povodom obeležavanja Evropske nedelje novca 22-26.03.2021, Udruženja banaka Srbije je 26.03.2021- organizovao onlajn konferenciju Značaj edukacije korisnika finansijskih usluga za finansijski sistem i društvo u celini, uz učešće i izlaganje panelista UBS, kao i gostiju -  visokih predstavnika Vlade Republike Srbije, predstavnika međunarodnih institucija, državnih institucija, banaka, kao i partnerskih organizacija. Tokom konferencije, predstavljen je program i aktivnosti banaka kojima se obeležila ENN 2021.

Aktivnosti UBS i njenih članica uneti su u formu zajedničkog plana aktivnosti sa zajedničkim ciljem i težištem na edukaciju društva u celini. Programi upućuju na praćenje na mrežama svih događaja kod pojedinačnih banaka, sa edukativnim sadržajima i praktičnim savetima, posto ove godine nismo imali događaje kao prethodnih godina, banke su želele da na ovaj način da istaknu aktivnosti i ciljne grupe, analogno praksi drugih udruženja banaka i EBF.

Posebnu pažnju smo posvetili edukaciji mladih, kojima smo na kreativan i zanimljiv način približili različita znanja o finansijama. Banke koje su podržale ovu inicijativu dale su svoj doprinos određenim aktivnostima u formi radionica, predavanja sa đacima osnovnih i srednjih škola, studentima, kao i osobama sa invaliditetom, sa ciljem podizanja svesti o finansijskoj pismenosti.

Polazeći od uverenja koliko su značajni edukacija i kvalitet pružanja usluga našim  korisnima, banke su organizovale linije u Kontakt centrima za pružanje pouzdanih informacija i odgovora na pitanja korisnika. Banke su kroz različite sadržaje omogućile da se šira javnost upozna sa benefitima elektronskog bankarstva, bezbednoj onlajn kupovini, zaštititi i obradi ličnih podataka, instant plaćanja i mnogobrojne teme od značaja za korisnike finansijskih usluga i opštu javnost. Banke su organizovale onlajn radionice za preduzetnike o značaju edukacije za uspeh jednog društva i privrede u celini. Značaj poverenja građana u finansijski sistem, kako da budemo odgovorni donosioci finansijskih odluka, kako da budemo uspešni i produktivni kao društvo, kao i mnoge druge lekcije imali smo prilike da saznamo i naučimo kroz celokupan doprinos banaka i drugih institucija tokom obeležavanja Evropske nedelje novca.

Takođe, na konferenciji su predstavljeni i podaci o uspešno sprovedenom projektu Evropski kviz novca koji UBS sprovodi četvrtu godinu zaredom. Takmičenje je sprovedeno u čitavoj Evropi, sa ciljem da se poveća finansijska pismenost dece.

Imena tri prvoplasirana učenika na nacionalnom nivou takmičenja objavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Vlade, g. Branko Ružić, kao učesnik konferencije.

I mesto ANA MANDIC, Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“, I5, Beograd

II mesto FILIP TURAJLIC, O.Š. „KIŠ FERENC“ VIII, Apatin

III mesto DRAGAN ALJETIĆ, O.Š. „Slavko Rodić“ VIII2A, Bački Jarak.

Interesovanje mladih, uzrasta 13 do 15 godina, za učešće na takmičenju bilo je, kao i svake godine, veliko, tako da se ove godine prijavilo vise stotina učenika iz 150 škola širom Srbije.

UBS će nagraditi prvoplasirane učenike, koji su se će učestvovati na narednom – evropskom krugu takmičenja, onlajn, 20. aprila 2021, pod pokroviteljstvom Evropske bankarske federacije.

Slike sa konferencije