Tim iz Srbije posetio Brisel i učestvovao na velikom finalu Evropskog kviza novca 2023.

Kategorija: Edukacija 30. maj 2023

Tim iz Srbije, pod pokroviteljstvom Udruženja banaka, otputovao je u Brisel, 15-16. maja 2023. godine, radi učešća na velikom finalu takmičenja Evropskog kviza novca 2023.

Članovi delegacije Srbije bili su: učenice koje su se takmičile, Isidora Stojanović (Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad) i Tijana Zlatić (Ekonomska škola, Čačak), njihovi nastavnici, kao i predstavnici Udruženja banaka Srbije. Nacionalni nivo takmičenja održao se 23. marta 2023. godine, kada su se učenice plasirale u finale osvojivši prvo i drugo mesto. Evropski kviz novca je, inače, najveće takmičenje finansijske pismenosti u Evropi, namenjeno mladima. Za ovaj projekat, u čijem je stvaranju aktivno učestvovalo i Udruženje banaka Srbije, dobijena je kolektivna nagrada koju je u Briselu primio EBF (Public Affairs Awards Europe – Trade Body Campaign of the Year 2019).

Prvog dana boravka u Briselu, program organizovan za đake počeo je u sedištu Evropske bankarske federacije EBF. Zatim je usledila poseta Centru za posetioce Wikifin a nakon toga, svi mladi takmičari su imali priliku za druženje i razmenu prigodnih poklona kojima su predstavili zemlje iz kojih dolaze.

Sutradan je održan svečani deo posete, kao i samo takmičenje Evropskog kviza novca, u kojem je učestovalo 28 timova iz cele Evrope čiji su predstavnici osvojili prvo i drugo mesto na prethodno održanim nacionalnim takmičenjima sa preko 45.000 učesnika – učenika od 13 do 15 godina. Takmičenje je završeno plasmanom Grčke, Poljske i Portugalije kao tri prvoplasirane pozicije. Nakon proglašenja prvoplasiranih i prigodnog programa, učenici su posetili i prostorije Centra za posetioce Parlamentarijuma u Briselu.

Fotografije
Vrh strane
Vrh strane