Evropski kviz novca 2024 - nacionalno takmičenje

EKN 2024

Finansijska edukacija će i ove godine biti u centru dešavanja širom Evrope od 18. do 24. marta 2024. godine, kada nacionalna udruženja banaka u više od 30 zemalja započnu aktivnosti u okviru Evropske nedelje novca, kako bi doprla do hiljada mladih ljudi sa ciljem poboljšanja finansijske pismenosti i dizanja svesti o značaju iste.

Biće to deseti put da bankarski sektor Evrope, na inicijativu Evropske bankarske federacije iz Brisela, organizuje ovaj događaj. Evropska nedelja novca ima za cilj da podigne svest javnosti o benefitima finansijske edukacije.

Udruženje banaka Srbije, kome je finansijska edukacija trajno opredeljenje, u saradnji sa bankama deseti put organizuje Evropsku nedelju novca u Srbiji, koju će obeležiti prigodnim aktivnostima u formi radionica, okruglih stolova i predavanja za različite ciljne grupe i učenike svih uzrasta. I ove godine centralni događaj biće Evropski kviz novca, još jedna inicijativa koju je Evropska bankarska federacija pokrenula 2017. godine sa ciljem finansijskog opismenjavanja, kada su nacionalna udruženja banaka u mnogim zemljama Evrope pozvala učenike uzrasta od 13 do 15 godina da se pridruže i učestvuju. Udruženje banaka Srbije, kao član Projektne grupe za finansijsku pismenost EBF, aktivno je učestvovalo u kreiranju ovog evropskog projekta, zajedno sa još 30 drugih nacionalnih udruženja banaka.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovaj projekat se po sedmi put realizuje u Srbiji, te će na državnom takmičenju u okviru Evropske nedelje novca, 20. marta 2024. godine od 14 časova, učestvovati veliki broj učenika iz škola sirom Srbije. Učenici sedmog i osmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, odnosno svi učenici koji u trenutku takmičenja imaju 13, 14 ili 15 godina. tada će imati priliku da se istaknu znanjem i pobede na takmičenju koje će se uživo odigrati putem onlajn platforme Kahoot! Udruženje banaka Srbije će, kao i prošlog puta, nagraditi tri prvoplasirana učenika i njihove nastavnike – mentore, a dva prvoplasirana učenika biće pozvana na finale Evropskog kviza novca koje će se održati u Briselu, 18. i 19. aprila 2024. godine.

Vrh strane
Vrh strane